quad esl 2812

Golvhögtalare eller inte?

Golvhögtalare är precis vad det låter som – högtalare på golvet. Det innebär oftast att de tar upp lite mer plats än högtalare på stativ eller på hylla. Golvhögtalare brukar ses som det alternativet med bäst ljudprestanda där alla ljudenheter är inkluderade, d.v.s. du behöver t.ex. inte en extern baslåda. Golvhögtalare är också kända för dess kraftfullhet och kan därför få ut ett högt kraftfullt ljud. Golvhögtalare finns i många storlekar och prisklasser, se exempel längre ner. Idag är det många som väljer att köpa en soundbar för att de inte vill att ljudsystemet ska ta så mycket plats, men det man missar då är stereoperspektivet vilket är en stor förlust. Genom att ställa två högtalare, t.ex. golvhögtalare en bra bit ifrån varandra så uppnår man ett stereoperspektiv.

Så borde man ha golvhögtalare?

Det som spelar störst roll är yta/space och design. Om man verkligen inte tycker att några golvhögtalare på marknaden är snygga och inte passar ens inredning så kanske man borde titta på andra alternativ. Men om fallet inte är så, så kan det vara aktuellt. Men eftersom de flesta golvhögtalare är hyfsat bastanta och tar en hel del plats i rummet så behövs det utrymme för detta. Golvhögtalare är som sagt oftast väldigt kraftfulla och behöver ett visst space i storlek för att nå dess fulla potential och om rummet är för litet så kan det förstöra ljudet och man borde överväga ett mindre alternativ. Det mest optimala är också att ge respektive golvhögtalare lite luft runt omkring sig för att inte isolera ljudet. Med andra ord så krävs det helst ett litet större rum än det ”genomsnittliga vardagsrummet”.

Tagna från en av mina favoritsidor Hifi Freaks så har jag här nedan plockat ut några exempel på golvhögtalare i 3 olika prisklasser som jag rekommenderar.

Castle Knight 4
Castle Knight 4 golvhögtalare. Ett billigare alternativ från Knight serien. Finns i 7 olika färger. Högtalaren innehåller Castle’s TPT (Twin Pipe Technology) basbelastningssytem för att få en fyllig bas och utöka responsen.

 

wharfedale jade 7
Wharfedale Jade 7 golvhögtalare. Ett lite dyrare alternativ från Wharfedale’s Jade serie. Detta är en större modell än förra exemplet och ger därför ett väldigt detaljrikt ljud med kraftfull bas och en otrolig attraherande ljudbalans.
quad esl 2812
Quad ESL-2812 golvhögtalare. Ett ännu dyrare alternativ jämför med de ovanstående alternativen. Dessa golvhögtalare levererar ett världsklassigt ljud med ett väldigt brett frekvensomfång. Denna högtalare fick 5 stars i ”What Hifi?”!

Kom ihåg

De tre ovanstående golvhögtalare är några jag rekommenderar utifrån mina egna erfarenheter men om man inte skulle gilla dessa eller om man inte faller för designen så finns det många andra likvärdiga alternativ ute på marknaden. Jag kan rekommendera Brett kvalitetssortiment av golvhögtalare för ett stort utbud av golvhögtalare från olika märken i alla prisklasser. Men innan du börjar researcha golvhögtalare så se till att du har den yta i ditt rum som krävs för att ett par golvhögtalare ska kunna prestera på bästa sätt. Så ska man ha golvhögtalare eller inte? Det är upp till en själv men jag kan garantera ett komplett och kraftfullt ljud.